Sesalniki

Sesalniki

Ste v dvomih, ali uporabiti metlo ali sesalnik? 

Da bi življenje bilo enostavnejše, tehnologija vsakodnevno prispeva k funkcionalnosti in nam zagotavlja opremo, s pomočjo katere hitreje in učinkoviteje izpolnjujemo razne potrebe. Čiščenje je lahko opravek, ki sprošča, lahko pa je opravek, ki vam vzame veliko časa in vam ni ljub. Ne glede na to, na kakšen način ga doživljate, nujno je, da je okolje v katerem živimo in se zadržujemo, čisto. Čiščenje je lahko enostavnejše, hitrejše in učinkovitejše, če imamo za to na voljo ustrezne pripomočke, med katerimi je sesalnik najboljši zaveznik pri čiščenju. 

Izbira sesalnika se zdi preprosta naloga, dokler ne naletimo na pestrost modelov.

Še nedolgo nazaj so bili sesalniki veliki in dragi kosi, danes pa izredno praktični in cenovno dostopni. Proizvajalci nenehno prilagajajo in ustvarjajo modele, z različnimi funkcijami in modeli, da bi lahko zadovoljili potrebe vsakogar.

Prednosti uporabe sesalnika za čiščenje doma namesto običajne metle, so več kot očitne. Sesalnik je najboljši zaveznik pri čiščenju, saj bo hitro in učinkovito opravil dolgotrajno delo metle. Tako je ena največjih prednosti uporabe sesalnika, da hitro očisti hišo ali drugo okolje in tako znatno skrajša čas čiščenja ter pomaga ohranjati čisto okolje brez pretiranega napora.

Sesalniki so domača oprema, katero ima skoraj vsako gospodinjstvo. Če pa ga še nimate, razmislite o možnosti, saj je prednosti nešteto. Res pa je, da je v morju različnih morda nekoliko težje izbrati takšnega, ki bi se popolnoma skladal z vašimi potrebami in željami. Pestra izbira sicer res omogoča nakup sesalnika, ki bo primeren tako za potrebe kot finančne zmožnosti, pa vendar obilica različnih modelov pomeni tudi nekoliko težjo izbiro. 

Kateri sesalnik izbrati?

Pomembno je vedeti, da sesalnik ne vzdržuje le tal, pač pa tudi pohištvo in druge dele doma. Uporablja se tudi za preproge, blazinjeno pohištvo, blazine, vzmetnice in drugo opremo doma, kjer je potrebno odstraniti prah. 

Prednost sesalnika pred metlo je tudi v tem, da je opravljeno delo veliko učinkovitejše, saj sesalnik ne dviguje prahu, kar je sicer lastnost metle. Namesto tega ga hitro in učinkovito posesa, zaradi česar je zrak čistejši in brez odpadkov.  

Tudi Slovenci smo veliki uporabniki sesalnikov, kar kaže tudi pestra ponudba na trgu. Proizvajalci se nenehno trudijo zagotoviti sesalce, ki bodo še bolje omogočili čisto in enostavno opravljeno delo. Tako se lahko odločite za sesalec, ki bo popolnoma ustrezal vašim potrebam.

Morda želite sesalec s filtri, ki vrnejo 99,9 % čistega zraka v okolje? Prednost dajte tistim s HEPA filtrom, saj zadržijo 99,9 % pršic, gliv in bakterij, kar pomaga preprečiti težave z dihali.

Pri izbiri ste lahko pozorni tudi na porabo energije izbranega sesalca. Z napredkom tehnologije in za ohranjanje okolja ima današnja oprema več varčnih možnosti. Razmislite tudi o dodatni opremi, ki je dodana sesalcu. Namreč, na voljo so modeli, z različnimi dodatki in šobami, saj služijo posebnemu namenu. Različne šobe in nastavki bodo enostavneje dosegli različne dele stanovanja in tudi enostavno posesali različno opremo doma. Izberete lahko model, ki je brez vrečke za shranjevanje, z dolgim ​​električnim kablom ali brez kabla. Vsekakor na učinkovitost sesalnika vpliva tudi njegova moč, zato poskrbite, da bo moč ustrezala vašim potrebam čiščenja. 

Pri izbiri upoštevajte tudi ergonomijo, saj ni dovolj, da je naloga le opravljena, pač pa da je opravljena na zdrav način. Ergonomija je optimizacija delovnih pogojev in uporaba sesalnika olajša ročno delo. Najsodobnejši aparati imajo ergonomsko tehnologijo, ki vam omogoča, da brez večjega napora dosežete odlične rezultate. 

Še ena zelo dobra prednost sesalnikov je, da je z njimi mogoče vzdrževanje oblazinjenega pohištva in sedežnih garnitur. 

Zelo pomembno je, da sesalnik vzdržujete po navodilih proizvajalca, zato da bo vedno dobro deloval, morate pravilno uporabljati tudi pribor in očistiti tako zbiralnike kot filtre. Bolj kot je umazan, manjša bo učinkovitost sesanja in posledično večja poraba energije.

Torej, katere naloge želite, da sesalnik izpolnjuje, kako velik naj bo, kakšna naj bo njegova moč? Naj vas prednosti na prvi pogled ne zavedejo in izberite optimalno napravo, ki bo prihranila čas pri čiščenju. 

Vsak model ima svoje prednosti, odločite se na podlagi potreb in funkcij sesalnika, saj je navsezadnje odvisno od vaših osebnih preferenc, življenjskega sloga in prednostnih nalog.

Baterijski sesalniki

Baterijski sesalniki imajo kar nekaj prednosti in sicer v prvi vrsti napajanje na baterije, kar zagotavlja avtonomijo med čiščenjem in večjo mobilnost. Tako niste odvisni od vtičnih in ni žice. 

Naslednja prednost je večja praktičnost in učinkovitost, saj ne zahtevajo posebnega sestavljanja in so takoj pripravljeni na uporabo. 

Hkrati so praktični tudi za shranjevanje.  

Klasični sesalniki

Zaradi raznolike ponudbe sesalnikov, je lahko pravi izziv izbrati, kateri tip je najbolj primeren za vaš dom. Klasični sesalniki imajo celoten mehanizem, ki je skoncentriran v enem kosu. Tovrstni sesalniki imajo ločene sestavne dele. Lahko so pokončni, ležeči na tleh, z vrečko ali brez, s fiksnim ročajem ali ročajem za upravljanje naprave.

Sesalniki z vrečko

Sesalniki z vrečko bodo občasno zahtevali zamenjavo vrečko, zato ne pozabite imeti zaloge vrečk doma. Tovrstni modeli so bolj uporabni za tiste, ki aparata ne uporabljajo pogosto in jim zato posode ni treba pogosto menjati. Odločite se lahko za sesalnik s pralno zbiralno vrečko ali vrečko za enkratno uporabo. 

Sesalniki brez vrečke

Sesalniki brez vrečke so opremljeni s posodo za prah in so tako za večkratno uporabo, ki se po vsakem sesanju izprazni v smetnjak. Tako je tudi vzdrževanje enostavnejše. Sesalnik brez vrečke je najbolj primeren za tiste, ki napravo veliko uporabljajo. Torej, rezervoar ali posodo je treba po določenem času oprati in vam ne bo treba vedno kupovati novih vrečk. Če se odločite za sesalnik brez vrečke, boste morali biti pozorni na filtre. 

Večnamenski sesalniki

Večnamenski sesalniki združujejo učinkovitost, moč in zanesljivost, tako bodo učinkovito služili v boju proti prahu in tekočini. Ponujajo zelo širok in uporaben nabor dodatkov za vsakodnevno uporabo, vsi dodatki bodo optimalno usklajeni, tako zagotavljajo brezhibno čistočo na vseh področjih in izpolnjujejo vse zahteve. 

Antibakterijski sesalniki 

Posamezniki, ki so alergični na prah, pršice in druge snovi iz zraka, pogosto trpijo že pri preprostem čiščenju doma, sploh kadar uporabljajo metlo. To je zato, ker se prah le premakne, namesto da bi bil odstranjen. Antibakterijski sesalniki popolnoma posesajo prah in predvsem alergikom pomagajo do enostavnejšega čiščenja.